Annons:
Etiketterrollspelreglerbörja-rolla
Läst 115 ggr
[Tismon]
4/5/22, 11:34 PM

Hur skapar jag ett rollspel?

Denna tråd handlar om Friform. Är du intresserad utav andra former av Rollspel, kontakta mig (Tismon) så kan vi diskutera hur vi kan gå till väga.

Du kan starta ett Rollspel på två sätt:

1. Du vill rollspela med någon och startar en tråd där du söker rollspelare.

Då ska du skriva "Söker" i rollspelet. Skriv hur många du söker att rolla med.

Vill du rollspela en viss genre så skriver du det i trådinlägget.

Om du inte har bestämt genre kan ni tillsammans diskutera och komma fram till det. Sedan diskuterar ni och kommer fram till handlingen.

När ni kommit fram till vad rollspelet ska handla om så skapar en av er en ny tråd. Trådens rukbrik ska vara rollspelets namn. Beskrivningen ska vara vilka regler som gäller.

I den första tråden diskuterar ni allt kring själva rollandet och i den nyskapade tråden så rollar ni.


2. Du har redan en färdig story.

Du skriver handlingen i inlägget. Då ska trådens rubrik vara "Anmälningar" + rollspelets namn. Skriv också hur många du vill rolla med.

Sedan kan andra anmäla sig i den tråden genom att posta en Mall eller CV.

När ni drar igång och rollar skapar ni en ny tråd. Rubriken ska vara Rollspelets namn
Beskrivningen ska vara vilka regler som gäller. I den första tråden anmäler folk sig och ni diskuterar allt kring själva rollspelet medans i den andra tråden rollar ni enbart.

I ditt Rollspel när du skapar roll-tråden ska du skriva regler och krav. Exempel på regler kan vara inget PP eller GM, hur många som kan joina ditt Rollspel och hur långt de bör skriva i varje inlägg. Vissa är ok med en-menings-rollspel och andra är inte det, du bestämmer själv i ditt egna Rollspel. Det ska också stå om PvP är tillåtet eller ej. Om PvP är tillåtet så sätt gärna regler kring det för att undvika onödigt bråk

Alla Rollspel hålls på ifokus såvida inte ett intresse finns för en gemensam discord för voice-chats.

  • Redigerat 4/8/22, 1:22 AM av [Tismon]
Annons:
Niklas
4/8/22, 9:45 AM
#1

#0: Jag har funderat över om Rollspel har ett slut eller om de pågår i alla evighet. Om de har ett slut, vem bestämmer det och hur vet man när man är där?


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Mitchika
4/8/22, 10:21 AM
#2

#1: När det kommer till friformsrollspel i forum så brukar det ofta vara skaparen av rollspelet som bestämmer sådant. Denna är inte en spelledare likt i PnP-rollspel, men det är det närmaste man har. Personen skapade rollspelet och eventuellt världen, har satt reglerna och riktlinjerna och vet vilken typ av rollande denna vill ha. Samt även om det finns ett slutmål eller slutdestination för det. Den personen har ofta sista ordet i att lösa dispyter, sparka ut spelare som inte sköter sig eller inte följer reglerna och dylikt, vilket tyvärr är nödvändigt på forum då inte alla alltid sköter sig eller är villiga att diskutera saken lugnt och civiliserat.

I teorin skulle det absolut kunna pågå i all evighet. Rollspel av alla slag kan enkelt hålla på i flera års tid, beroende på deltagarnas intresse och aktivitet. 😀

I PnP-rollspel, där spelar man i stort sett alltid… det heter "campaigns" på engelska, vad är ett bra svenskt ord för det, tro? Oavsett så är det vad spelledaren ansvarar för och förbereder inför rollspelet och dom har i stort sett alltid både tydliga början och slut. Det finns även färdiga "campaigns" för till exempel Dungeons & Dragons som man kan köpa som i stort sett är ett färdigplanerat äventyr med världen, historien, karaktärer, monster, bossar, uppdrag, strider och annat som det nästan bara är att sätta igång och köra med.

Spelet kan börja med att alla spelkaraktärerna träffas i en taverna, lär känna varandra och börjar bli vänner över ett par äventyr eller så och ska sluta med att spelarna dödar eller besegrar den stora onda skurken och befriar dennas fångar, till exempel. Med råd, tips och lite vägledningar från spelledaren till hur dom ska gå tillväga för att uppnå målet eller lista ut målet.

En "campaign" kan också handla om att en grupp äventyrare har hyrts av en rik adelsman för att hitta och hämta ett legendariskt föremål med speciella krafter som försvunnit i djupet av ett land som ingen någonsin besöker för att det är så farligt och det är monster överallt. Lyckas dom så blir dom alla betalade en förmögenhet för att leverera föremålet till adelsmannen. Där finns det också ett väldigt tydligt slut, bara för att ge ett par exempel.

Men bara för att en "campaign" tar slut betyder det inte att man inte kan starta en till och även fortsätta med samma karaktärer om alla (eller flera) skulle vilja. 😀

Sajtvärd för Pokémon iFokus och The Sims iFokus 🐺

"En hund i famnen och en eldkastare i handen" 
"When life gives you garbage, make a dumpster fire"

Upp till toppen
Annons: